“Mini Giveaway : Mengimbau Fairytales”

Assalamualaikum Dan Salam 1 Blogger.

Ini kali pertama Lavender menyertai Giveaway yang dijalankan oleh semua rakan blogger. Tidak kira giveaway itu Gempak atau MINI, tapi ini adalah sebagai tanda memulakan persahabatan di dunia maya. Giveaway yang pertama Lavender sertai adalah Mini Giveaway : Mengimbau Fairytales yang diadakan oleh Puan Moon.

Pastinya, semua pertandingan atau “giveaway” akan meletakkan syarat – syarat bagi melayakkan seorang peserta menjayakan pertandingan atau “giveaway”. Begitu juga dengan Mini Giveaway yang Pn. Moon Izzan di blog beliau http://www.munirahizzan.com. Antara syarat yang ditetapkan adalah :

Syarat-syarat wajib penyertaan ;

  1. Buat entry bertajuk “Mini Giveaway : Mengimbau Fairytales”.
  2. Letak banner kat atas tu dan link kan ke entry ini.
  3. Follow blog me. www.munirahizzan.com
  4. Like page My Beauty Herbs
  5. Like page Jari Bulan Shop
  6. Kemudian like pic INI
  7. Klik SINI
  8. Komen salah satu entry yang ada dalam list Koleksi Lagenda Fairytales
  9. Then tinggalkan link kat entry ini sahaja  ( http://www.munirahizzan.com/2014/04/mni-giveaway-mengimbau-fairytales.html ). Tinggal kat entry lain tidak akan dilayan sama sekali.

Disini, Lavender ingin berkongsi salah 1 entry dalam KLF ( singkatan kepada Koleksi Lagenda Fairytales ) yang PALING Lavender suka iaitu di http://www.munirahizzan.com/2010/12/lagenda-fairytales-honeymoon.html . Pada asasnya, KLF ini adalah kumpulan entry yang terhasil setelah segmen anjuran En. Ben (harap En. Ben sudi taja juga di blog lavender suatu hari nanti). Secara peribadi, Lavender menyukainya kerana ia adalah entry pertama didalam KLF dan disitulah kita akan dapati bermulanya kisah selepas pernikahan Snow White dan Hang Tuah, “Wah 2 budaya yang bertembung dalam 1 cheritera!!”. Budaya Omputih dan Budaya Melayu. Tak sangka, begitu senang Snow White menuruti budaya Melayu dan agama Islam yang mana si isteri perlu mengikut kata – kata si suami, walaupun dalam keadaan mengalah. Ini menunjukkan bahawa siapa pun kita, sebagai isteri memang wajib menuruti cakap suami, kerana pastinya sisuami ada alasan yang kukuh, macam Hang Tuah. Hang Tuah dah tak nak membanyakkan hutang piutang yang sedia ada iaitu hutang sewaktu ingin berkahwin dengan Snow White.

Inilah yang seharusnya orang kita amalkan, iaitu jangan memperbanyakkan hutang sedia ada, nanti malu sekampung dan boleh jatuh muflis. Lihat sahajalah, tajuk Harian Metro “Eksekutif muda bankrap” pada 26/2/2014 ( http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Eksekutifmudabankrap/Article/index_html ) Tak sangka dalam entry yang dicop “hiburan” dan “merapu” , ada terselit nasihat dan pengajaran untuk peminat blog ini. Entry – entry lain tidak kurang hebatnya, tapi kita perlu “Jatuh Cinta” pada awal cerita, barulah minat meluap – luap untuk mengetahui sambungannya. Ye dak?

Kemenangan dalam setiap penyertaan adalah objektif Mini Giveaway ini disertai, namun ianya bergantung kepada pihak “Moon Izzan” dan penganjur. Namun hadiah – hadiah (9 pemenang akan dipilih) yang ditawarkan amat menarik dan berbaloi. Nak tahu, hadiah yang ditawarkan? Hadiahnya adalah Gelang Mutiara x 2 pemenang Butang Baju Melayu x 2 Bracelet comel x 4 Novel x 1 Selamat berjaya kepada semua kawan – kawan a.k.a pesaing penyertaan Mini Giveaway ini

Advertisements

Dia bukan Idola Tetapi Inspirasiku

Image

Assalamualaikum & Salam 1 Blogger,

Tajuk diatas agak “suspen”…. Sememangnya, betul Dia memang bukan idola Lavender. Tetap dia adalah manusia yang merupakan inspirasi dunia maya (Blog). Mula mengenali dia sejak sahabat kerja mengajak Lavender ke Malam Anugerah MSMW 2013. Nak menyapa dan bertegur, segan pula

Kenapa Lavender tidak memanggil “beliau” sebagai IDOLA? Bukankah, bila seseorang itu diminati dari segi bakat, kita akan memanggil atau melabelkan beliau sebagai “IDOLA”?

Mungkin rakan blogger pernah mendengar perkataan IDOL tetapi kita sendiri termasuk Lavender tidak terlalu mengambil tahu makna sebenar perkataan itu. Mungkin juga kita anggap perkataan itu sama maknanya dengan perkataan IDOLA dalam bahasa Melayu, lantaran bunyi sebutannya yang hampir sama. Tahukah rakan blogger bahawa tanggapan anda ini SALAH sama sekali!.

Mengikut takrifan kamus Oxford (Edisi ketiga 2001), IDOL dalam bahasa Inggeris membawa maksud patung; berhala; pujaan; orang atau benda yang terlampau disanjung. Dalam konteks pengunaan, perkataan ini lebih sesuai menjurus kepada pemujaan benda, patung atau berhala. Hal ini dapat dilihat dengan jelas melalui beberapa terbitan perkataan lain seperti berikut :

1. IDOLATRY = Penyembahan berhala
2. IDOLATER = Penyembah berhala, musyrikin
3. IDOLATROUS = (Bersifat) menyembah atau memuja
4. IDOLIZE = (Terlampau) menyanjung.
5. IDOLIZATION = Pemujaan; pendewaan.

Daripada terbitan perkataan-perkataan ini, jelaslah kepada kita bahawa pengunaan perkataan IDOL hanya sesuai digunakan untuk mengambarkan sifat terlalu ta’sub, menyembah, memuja dan terlalu menyanjung sesuatu yang bukan bersifat benda hidup atau dalam makna lain menyembah berhala / patung.

 

Sebab itu Lavender tidak melabel beliau sebagai IDOLA, tetapi sebagai Sumber Inspirasi. Siapakah dia? Hebat ke dia? Apa istimewanya dia dimata Lavender? Kenapa & atas sebab apa, dia dilabel sumber inspirasi Lavender?

 

“Drum Please…..”……

 

Image

Beliau adalah Pn Nor Akmal Binti Omar atau lebih dikenali sebagai Akma Omar. Tapi Lavender senang sahaja memanggil beliau dengan panggil dia Sis Akma. Cantikkan, inspirasi Lavender? Sis Akma telah mula menceburi dunia blog sejak tahun  2008 dengan dunia Blogspot ( http://www.akmaomar.blogspot.com ) –> WordPress –> domain  ( http://www.akmaomar.com )

 

Lavender mula mengenali beliau dengan “add” beliau di FB beliau iaitu https://www.facebook.com/akma.omar .  Sis Akma Omar begitu bersahaja dan amat ramah dengan Lavender walaupun agak baru kami bersahabat di FB. Yang mengejutkan Lavender, setiap pertanyaan mengenai dunia blogger dijawab dengan teliti dan padat. Tidak seperti kebanyakkan blogger “otai” yang lain, yang begitu kedekut ilmu. Sampaikan bila tahu Lavender adalah blogger baru (junior), terus sound jangan nak curi ilmu di blog beliau. Sis Akma sedikit pun tak lokek ilmu.

 

Kali pertama kami “chat” di FB, beliau banyak memberikan sokongan dan dorongan untuk maju dalam dunia blog. Memang tak salah bagi Lavender untuk berterima kasih dengan Sis Akma. Sebab itu, Lavender buat entry ini. Maaf ya sis, sebab entry ini tak segah mana. Tapi inilah cara untuk Lavender berkongsi ucapan ribuan terima kasih diatas segalanya.

 

Bagi Lavender, semua blogger yang berpengalaman dan telah lama berkecimpung dalam dunia blogger mencontohi sikap Sis Akma. Jangan lokek ilmu dengan kami yang baru sahaja berjinak jinak dengan dunia blogger. Bukan semua blogger baru mempunyai kocek yang tebal untuk kami membayar yuran beratus ringgit bagi mengaut ilmu. Kami yang blogger baru akan bertanya disisi percuma dahulu dengan mengenali dan bertanya secara langsung dengan blogger menerusi FB atau Blog. Sesudah selesa, kami akan melangkah dengan bayaran demi sesuap ilmu. Pada blogger yang mengadakan kelas blogger, jangan marah ya. Ini cuma pendapat peribadi Lavender. Insya Allah, suatu hari nanti Lavender akan cuba menyertai kelas / kursus/ seminar untuk memantapkan ilmu blogger dalam diri Lavender.

Berbalik kepada Sis Akma, terima kasih ya atas ilmu yang dikongsi melalui jawapan atas semua soalan Lavender ya. Insya Allah, semakin banyak ilmu yang sis kongsi, semakin banyak pahala yang sis dapat. Wah, semakin berkobar – kobar semangat untuk berblog ni! Tips mengenali dunia Blogger, mengenali erti SEO, mengenali erti memperluaskan jajahan media sosial dan selalu menyertai penyertaan berkaitan blog.

Dalam http://www.akmaomar.com/category/blogging , banyak ilmu yang berguna akan Lavender perolehi. Ok, Lavender nak keluar dahulu. Nak terokai ilmu di blog Sis Akma….. Diharapkan Sis Akma akan berkongsi banyak lagi tips dan nasihat berkaitan blog kepada Lavender nanti dan untuk selamanya.

Image.

Selamat Beramal dengan ilmu dan Selamat Mengaut Keuntungan Ilmu dari Blogger untuk Blogger. Untuk Sis Akma, Lavender Luv U as My Favourite Blogger

 

Peminat MILO, Jom Sertai Malaysia Breakfast Day 2014

A

Assalamualaikum dan Salam Dunia Blogger.

Tetiba saja pagi ini nak menyanyi lagu iklan “Minum MILO Anda Jadi Sihat Dan Kuat!” Kenapa tetiba je Lavender nak nyanyi lagu iklan ni? Ini semua sebab perut berkeroncong di awal pagi & sarapan. Seperti yang semua sedia maklum bahawa sarapan adalah MENU yang TERPENTING! Namun, disebabkan kesibukan kerja ataupun kesuntukkan masa terutamanya, tidak semua antara kita ada masa unrtuk bersarapan dengan cara yang betul. Ye la, nak mengejar masa, sambar sahaja apa yang ada disepan mata. Betul tak? Terutama, bagi ibubapa yang bekerjaya dan  tinggal di bandar besar. Terutama siibu yang bekerjaya, bila bangun tidur sahaja, sudah berlambak-lambak tugas nak kena uruskan untuk hari tu. Mana nak pergi kerja awal, nak uruskan anak-anak, nak sediakan sarapan untuk keluarga, nak hantar anak pergi sekolah lagi, urusan itulah, urusan inilah, segala macam bendalah sampaikan sarapan pun tak sempat nak jamah!

https://lavendermummy.files.wordpress.com/2014/04/558dd-milo_2-jpeg.jpg

Tapi bagi saya yang mempunyai 3 peranan utama iaitu seorang wanita berkerjaya, anak  kepada ibubapa yang berusia, pemilihara kepada 9 ekor Sugar Glider serta seekor arnab. 9 ekor Sugar Glider yang sedang membesar dan membiak, memang boleh tahan banyak ragamnya (nak membersih kandang, menyediakan makanan dan minuman) bermakna fokus utama saya untuk memastikan dapat memikul kesemua tugasan pada setiap masa dan ketika. Oleh sebab itu saya sentiasa akan memastikan saya memulakan hari dengan pemakanan yang sesuai dan sudah semestinya sarapan yang sihat berkhasiat dan juga segelas MILO suam bagi memastikan saya mempunyai tenaga yang mencukupi untuk kehidupan seharian yang terlalu sibuk. Begitu juga Ummul tercinta, segelas  MILO panas sebelum pergi ke kuliah agama yang bermula awal pagi sehingga tengahari. Ini bagi memastikan Ummul bertenaga dan mendapat tenaga positif untuk memulakan kuliah agama beliau.

Jadi disini, semua perlu sedar bahawa walau sesibuk mana atau sesuntuk macamana pun, carilah ruang dan masa untuk bersarapan kerana ianya sangat penting untuk kita supaya mendapat tenaga yang mencukupi untuk sehari suntuk. Tetapi, pastikan bahawa memilih sarapan yang bertul dengan mengambil sarapan yang berkhasiat dan bersedialah untuk penularan tenaga positif dalam diri kita :)

https://lavendermummy.files.wordpress.com/2014/04/836d3-milo_3-jpeg.jpg

Bukan itu sahaja, bila tubuh kita bertenaga positif sudah semestinya menjana minda yang positif. Ini secara tak langsung menjadikan kita sentiasa cergas, cerdas dan bermotivasi diri meningkat sebelum melakukan sesuatu kerja, menjadikan kita lebih fokus untuk mencapai target ataupun goal kita. Lagipun dengan bersifat positif akan lebih disenangi oleh kawan-kawan dan orang sekeliling.

Oleh sebab itu, MILO mengajak kita semua bersama-sama to celebrate the most important meal of the day dalam kempen Malaysia Breakfast Day 2014 yang akan berlangsung di Dataran Putrajaya pada 20th April 2014 ini bermula dari seawal jam 7 pagi. Pelbagai aktiviti sihat dan menarik bakal berlangsung. Dimulakan dengan Malaysia Breakfast Day Run, diikuti dengan pelbagai aktiviti yang menarik, persembahan menghiburkan dan bertenaga dan SEMESTINYA segelas MILO sebagai sarapan berkhasiat kita semua :)

Kepada semua yang berminat (terutama peminat MILO), anda dialu-alukan untuk join bersama, terbuka kepada semua lapisan masyarakat, terutamanya Malaysia Breakfast Day Run yang jaraknya sejauh 7km bagi 7km Competitive Run atau sejauh 3km bagi 3km Family Fun Run atau sejauh . Jom daftar secara online di sini. Cepatlah mendaftar, kerana pendaftaran akan tamat pada 13 April 21014, iaitu pada hari Isnin ni!

Kita jumpa di sana ya! Dan jangan lupa bersarapan dengan sarapan yang sihat dan berkhasiat dan tentunya lebih enak dan bertenaga dengan secawan MILO :)

Penoreh Getah Parah Di Serang Beruang Di Marang

NGERI, PENOREH GETAH PARAH DISERANG BERUANG Marang, Kuala Terengganu

bruang

Biarlah pokok getah itu kering sekalipun, saya tidak akan menoreh selagi beruang itu tidak ditangkap,” kata Mamat Othman, 63, suami kepada Asmani Yahya, 60, yang parah selepas isterinya itu diserang beruang di kebun getah Alor Ketitir, Marang, Terengganu pada 30 Mac 2014 yang lalu.

bruang2

Ketika ditemui di Wad Ortopedik Wanita (4CD), di Tingkat 4, Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Mamat berkata, dia bersyukur kerana pendarahan berterusan di leher dan kepala isterinya akibat serang beruang itu berjaya dihentikan doktor dengan mengenakan lebih 30 jahitan pada bahagian terkoyak itu.

Pernah sekali alat penyembur racun saya hancur dan terdapat beberapa kesan cakar dan taring ketika saya dan isteri baru menanam anak pokok getah di ladang ini sembilan tahun lalu. Waktu tu saya tidak tahu haiwan apa yang menyebabkan alat penyembur racun saya musnah macam tu“. Namun akhirnya, persoalan yang bermain di fikiran sejak sembilan tahun itu terjawab selepas beruang itu menyerang isteri.

bruang1

Bayangkan jika saya tiada ketika kejadian itu, tidak tahulah apa nasib isteri saya. Mungkin dia dimakan beruang itu,” katanya yang menerima kunjungan daripada pegawai Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Terengganu.

Menurut Asmani, dia diterkam seekor beruang dari belakang sebelum di mengheret mangsa ke hutan berhampiran. Beruang tersebut mengigit bahagian kepala dan leher mangsa. “Beruang tu gigit leher dan kepala saya. Kemudian ngap -ngap (memamah) telinga saya. Saya mengucap dan sebut Allah… Allah… Selepas itu, beruang itu lari kehutan“. Bagaimanapun saat nyawanya di hujung tanduk suaminya yang kebetulan berada tidak jauh dari situ bergegas menyelamatkannya dengan menggunakan sabit dan sebatang kayu. Beruang yang agresif dan cuba mengheret Asmani itu segera melepaskan mangsanya, sebelum lari ke dalam hutan berhampiran manakala Asmani yang parah di bahagian leher dan kepala dibawa ke HSNZ dengan bantuan penduduk.

bruang3Sementara itu, Pengarah PERHILITAN Negeri Terengganu, Encik Yusoff Syariff berkata pihaknya sudah berjumpa dengan mangsa di HSNZ dan beberapa anggota lain sudah memasang perangkap beruang di kawasan ladang getah berkenaan. “Kes serangan beruang amat jarang berlaku dan kami masih mengkaji punca haiwan itu menyerang Asmani di ladang getah itu. Saya yakin beruang itu bersendirian dan masih merayau-rayau di kawasan hutan di kampung berkenaan. Beberapa anggota kami sudah memantau kawasan hutan itu dan jika tiada halangan, haiwan itu akan masuk perangkap dalam masa seminggu hingga dua minggu ini“.

Bagi pihak Lavender, kami sekeluarga mendoakan agar Pn. Asmani cepat sembuh dan trauma yang dialami ole beliau, suami, keluarga dan penduduk di Kg. Alor Ketitir berkurangan dan hilang demi sesuap rezeki. Pihak Lavender juga mengharapkan agar beruang tersebut masuk perangkap yang dipasang oleh Pihak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Terengganu.

Bersamalah kita berdoa dan mengucapkan ” (إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ) Inalillahi Wainailaihi Rojiun. Semoga Allah SWT permudahkan segala urusan keluarga Asmani

 

The New DOVE Hair Theraphy Hair Fall* Rescue With Trichazole Actives

dhNama DOVE dah memang sinonim dengan kita semua, well at least untuk saya. Walaupun dah berpuluh tahun, DOVE muncul dengan product terbaik untuk rambut, namun baru 2 bulan ianya menjadi sebahagian kehidupan saya. Kalau sebut sahaja DOVE, pasti terbayang syampu kan? Betul tak? Begitu sinonim sekali DOVE dan rambut.

Dove Hair Fall Rescue With Trichazole Active merupakan rangkaian penjagaan rambut yang dilengkapi dengan Trichazole yang membantu menguatkan rambut dari akar sehingga kehujungnya, membantu memiliki rambut yang kuat, cantik dan sihat.

Memiliki rambut yang cantik, sihat dan tidak gugur dengan kuantiti yg banyak adalah impian semua orang, termasuk saya. Setelah 25 tahun (oppss, belum cukup bulannya lagi), Lavender sering tercari – cari product rambut yang sesuai. Sudah banyak product penjagaan rambut dari jenama antarabangsa dan tempatan yang dijual dipasaran.

Namun semuanya menghampakan Lavender. Masalah rambut gugur merupakan masalah utama bagi saya. Setiap kali bangun dari tidur, mesti ada berpuluh – puluh helaian rambut “comfirm” ada diatas cadar. Memang menyeksakan batin. Tambahan pula, selepas membuka hijab (setelah seharian memakai hijab), sekali lagi perasaan sedih dan marah bercampur baur kerana berpuluh – puluh helaian rambut gugur dibahu.

Saat bersantai dengan Ummul (panggilan manja untuk mummy) di petang itu, mengubah segalanya. Sedang mengunyah tauhu sumbat yang Ummul buat petang itu, sambil mengadu yang dah tak tahan dengan masalah rambut gugur ni. Mata saya tertumpu pada iklan DOVE

Saat itu juga terus Lavender merengek kepada Ummul agar membawa Lavender ke WATSON di bandar berhampiran. Tak tahan melihat rengekan manja Lavender ditambah pula perasaan kesian sebab masalah keguguran rambut puteri bongsunya, Ummul bersetuju membawa Lavender shopping DOVE!

Apabila tolak sahaja pintu WATSON, senyuman manis “salesgirl” menarik minat Lavender. Tanpa membuang masa, terus sahaja pergi ke bahagian penjagaan rambut. “Salesgirl” terus bertanyakan, ” Cik mencari product apa?“. Lantas, terus Lavender memberikan beliau senarai set penjagaan DOVE.

Masa nak membayar di kaunter, si gadis manis WATSON terus mempromosikan kad Ahli WATSON. Oh Ya, Kad Ahli WATSON dibeli / didaftar.

Wah, banyaknya RM 120.20

Akhirnya RM 120.20, dilaburkan untuk set rangkaian penjagaan yang bakal mengubah segalanya. Rangkaian Dove Hair Theraphy ini termasuk

  1. Hair Fall* Rescue Treatment Mask
  2. Hair Fall* Rescue Shampoo With Trichazole Active
  3. Hair Fall* Rescue Conditioner With Trichazole Active
  4. Hair Fall* Rescue Daily Treatment Conditioner With Trichazole Active
  5. Hair Fall* Rescue Serum With Micro Moisture Serum

 

Rangkain Set Lengkap saya

Rangkain Set Lengkap saya

Alhamdulillah, setelah 2 bulan menggunakan set lengkap ini, masalah rambut gugur sudah 98% diatasi. Suka sangat – sangat, sampai senyuman bibir sampai ke telinga tau. Ummul pun dah x bising – bising lagi sebab bila Ummul mengemas bilik tidur dan bilik mandi, sebabnya kuantiti rambut gugur sudah berkurangan. Rambut pun semakin tumbuh dengan banyak, bersinar, cantik dan wangi.

Akhirnya penantian 25 tahun berbaloi, dengan penemuan NEW DOVE HAIR THERAPY HAIR FALL* RESCUE.

Meh, saya kongsikan cara penggunaan yang saya amalkan selama 2 bulan ini. Dalam 1 Minggu, setiap hari DOVE menutupi rambutku.

Setiap pagi, seawal jam 5 pagi memang masanya untuk mandi pagi dan bersyampu. Caranya :

1. Syampu

  • Picit syampu sebesar duit syiling 50 sen lama ke atas tapak tangan
  • Sapukan diseluruh kepala dan rambut, sehingga ke hujung rambut
  • Biarkan dalam 2 minit
  • Gosok kepala dan rambut agar syampu rata dan menyerap ke akar dalam 5 minit
  • Cuci rambut sehingga bersih (hilang buih dan rasa syampu)

DVV

2. Hair Fall* Rescue Conditioner

  • Picit Conditioner sebesar duit syiling 50 sen lama ke atas tapak tangan
  • Sapukan di seluruh kepala dan rambut , sehingga ke hujung rambut
  • Ratakan dengan mengosok agar ianya menyerap ke dalam struktur rambut
  • Biarkan selama 3 minit dengan memakai topi mandian (shower cap)
  • Selepas 3 minit, cuci rambut sehingga bersih

LM13.  Hair Fall* Rescue Daily Treatment Conditioner

  •    Picit Conditioner sebesar duit syiling 50 sen lama ke atas tapak tangan
  •    Sapukan di seluruh kepala dan rambut , sehingga ke hujung rambut
  •    Ratakan dengan mengosok agar ianya menyerap ke dalam struktur rambut
  •    Biarkan selama 3 minit dengan memakai topi mandian (shower cap) sekali lagi
  •    Selepas 3 minit, cuci rambut sehingga bersih

seru

4.  Hair Fall* Rescue Serum (dipakai selepas rambut dikeringkan)

  • Titiskan serum dalam 3 titik ke atas rambut yang sudah dikeringkan
  •  Sapu ke seluruh kepalada dan rambut, sehingga ke hujung rambut
  • Ratakan dan ulangi langkah  menggunakan serum

mask

Manakala Hair Fall* Rescue Treatment Mask, Lavender guna semasa mandian waktu petang/malam. Walaupun sebenarnya disyorkan memakaisekali seminggu. Ini kerana bagi Lavender, pemakaian mask di waktu mandian terakhir sebelum tidur, membantu membaiki struktur rambut disaat kita tidur, badan rehat dari segala aktiviti. Caranya agak sama , iaitu :

  •    Ambil Mask  ke atas tapak tangan
  •    Sapukan di seluruh kepala dan rambut , sehingga ke hujung rambut (tapi awas, jangan terkena kulit kepala tau!)
  •    Ratakan dengan mengosok agar ianya menyerap ke dalam struktur rambut (jangan bagi terkena kulit kepala)
  •    Biarkan selama 5 minit dengan memakai topi mandian (shower cap)
  •    Selepas 5 minit, cuci rambut sehingga bersih

Sebelum tidur, sekali lagi guna Hair Fall* Rescue Serum. Dan Alhamdulillah, setelah 2 bulan, memang amat berpuas hati. Lepas ini dah tak cari set rangkaian penjagaan rambut yang lain dah. Selain masalah keguguran rambut dapat diatasi, rambut kian menarik, cantik dan bersinar serta KUAT dari akar. Set lengkap Hair Fall* Rescue ini bagaikan “fairy godmother” bagi Lavender. Kini dah boleh ucapkan “Selamat Tinggal Rambut Gugur”

Terima kasih Allah kerana menemukan saya dengan  set rangkaian product DOVE. Ingin tahu lebih lanjut mengenai product penjagaan rambut DOVE (mengikut masalah rambut yang anda hadapi), bertanya sahaja dan berkongsi cerita di Facebook Dove iaitu https://www.facebook.com/DoveMalaysia