“Mini Giveaway : Mengimbau Fairytales”

Assalamualaikum Dan Salam 1 Blogger.

Ini kali pertama Lavender menyertai Giveaway yang dijalankan oleh semua rakan blogger. Tidak kira giveaway itu Gempak atau MINI, tapi ini adalah sebagai tanda memulakan persahabatan di dunia maya. Giveaway yang pertama Lavender sertai adalah Mini Giveaway : Mengimbau Fairytales yang diadakan oleh Puan Moon.

Pastinya, semua pertandingan atau “giveaway” akan meletakkan syarat – syarat bagi melayakkan seorang peserta menjayakan pertandingan atau “giveaway”. Begitu juga dengan Mini Giveaway yang Pn. Moon Izzan di blog beliau http://www.munirahizzan.com. Antara syarat yang ditetapkan adalah :

Syarat-syarat wajib penyertaan ;

  1. Buat entry bertajuk “Mini Giveaway : Mengimbau Fairytales”.
  2. Letak banner kat atas tu dan link kan ke entry ini.
  3. Follow blog me. www.munirahizzan.com
  4. Like page My Beauty Herbs
  5. Like page Jari Bulan Shop
  6. Kemudian like pic INI
  7. Klik SINI
  8. Komen salah satu entry yang ada dalam list Koleksi Lagenda Fairytales
  9. Then tinggalkan link kat entry ini sahaja  ( http://www.munirahizzan.com/2014/04/mni-giveaway-mengimbau-fairytales.html ). Tinggal kat entry lain tidak akan dilayan sama sekali.

Disini, Lavender ingin berkongsi salah 1 entry dalam KLF ( singkatan kepada Koleksi Lagenda Fairytales ) yang PALING Lavender suka iaitu di http://www.munirahizzan.com/2010/12/lagenda-fairytales-honeymoon.html . Pada asasnya, KLF ini adalah kumpulan entry yang terhasil setelah segmen anjuran En. Ben (harap En. Ben sudi taja juga di blog lavender suatu hari nanti). Secara peribadi, Lavender menyukainya kerana ia adalah entry pertama didalam KLF dan disitulah kita akan dapati bermulanya kisah selepas pernikahan Snow White dan Hang Tuah, “Wah 2 budaya yang bertembung dalam 1 cheritera!!”. Budaya Omputih dan Budaya Melayu. Tak sangka, begitu senang Snow White menuruti budaya Melayu dan agama Islam yang mana si isteri perlu mengikut kata – kata si suami, walaupun dalam keadaan mengalah. Ini menunjukkan bahawa siapa pun kita, sebagai isteri memang wajib menuruti cakap suami, kerana pastinya sisuami ada alasan yang kukuh, macam Hang Tuah. Hang Tuah dah tak nak membanyakkan hutang piutang yang sedia ada iaitu hutang sewaktu ingin berkahwin dengan Snow White.

Inilah yang seharusnya orang kita amalkan, iaitu jangan memperbanyakkan hutang sedia ada, nanti malu sekampung dan boleh jatuh muflis. Lihat sahajalah, tajuk Harian Metro “Eksekutif muda bankrap” pada 26/2/2014 ( http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Eksekutifmudabankrap/Article/index_html ) Tak sangka dalam entry yang dicop “hiburan” dan “merapu” , ada terselit nasihat dan pengajaran untuk peminat blog ini. Entry – entry lain tidak kurang hebatnya, tapi kita perlu “Jatuh Cinta” pada awal cerita, barulah minat meluap – luap untuk mengetahui sambungannya. Ye dak?

Kemenangan dalam setiap penyertaan adalah objektif Mini Giveaway ini disertai, namun ianya bergantung kepada pihak “Moon Izzan” dan penganjur. Namun hadiah – hadiah (9 pemenang akan dipilih) yang ditawarkan amat menarik dan berbaloi. Nak tahu, hadiah yang ditawarkan? Hadiahnya adalah Gelang Mutiara x 2 pemenang Butang Baju Melayu x 2 Bracelet comel x 4 Novel x 1 Selamat berjaya kepada semua kawan – kawan a.k.a pesaing penyertaan Mini Giveaway ini

Advertisements

Dia bukan Idola Tetapi Inspirasiku

Image

Assalamualaikum & Salam 1 Blogger,

Tajuk diatas agak “suspen”…. Sememangnya, betul Dia memang bukan idola Lavender. Tetap dia adalah manusia yang merupakan inspirasi dunia maya (Blog). Mula mengenali dia sejak sahabat kerja mengajak Lavender ke Malam Anugerah MSMW 2013. Nak menyapa dan bertegur, segan pula

Kenapa Lavender tidak memanggil “beliau” sebagai IDOLA? Bukankah, bila seseorang itu diminati dari segi bakat, kita akan memanggil atau melabelkan beliau sebagai “IDOLA”?

Mungkin rakan blogger pernah mendengar perkataan IDOL tetapi kita sendiri termasuk Lavender tidak terlalu mengambil tahu makna sebenar perkataan itu. Mungkin juga kita anggap perkataan itu sama maknanya dengan perkataan IDOLA dalam bahasa Melayu, lantaran bunyi sebutannya yang hampir sama. Tahukah rakan blogger bahawa tanggapan anda ini SALAH sama sekali!.

Mengikut takrifan kamus Oxford (Edisi ketiga 2001), IDOL dalam bahasa Inggeris membawa maksud patung; berhala; pujaan; orang atau benda yang terlampau disanjung. Dalam konteks pengunaan, perkataan ini lebih sesuai menjurus kepada pemujaan benda, patung atau berhala. Hal ini dapat dilihat dengan jelas melalui beberapa terbitan perkataan lain seperti berikut :

1. IDOLATRY = Penyembahan berhala
2. IDOLATER = Penyembah berhala, musyrikin
3. IDOLATROUS = (Bersifat) menyembah atau memuja
4. IDOLIZE = (Terlampau) menyanjung.
5. IDOLIZATION = Pemujaan; pendewaan.

Daripada terbitan perkataan-perkataan ini, jelaslah kepada kita bahawa pengunaan perkataan IDOL hanya sesuai digunakan untuk mengambarkan sifat terlalu ta’sub, menyembah, memuja dan terlalu menyanjung sesuatu yang bukan bersifat benda hidup atau dalam makna lain menyembah berhala / patung.

 

Sebab itu Lavender tidak melabel beliau sebagai IDOLA, tetapi sebagai Sumber Inspirasi. Siapakah dia? Hebat ke dia? Apa istimewanya dia dimata Lavender? Kenapa & atas sebab apa, dia dilabel sumber inspirasi Lavender?

 

“Drum Please…..”……

 

Image

Beliau adalah Pn Nor Akmal Binti Omar atau lebih dikenali sebagai Akma Omar. Tapi Lavender senang sahaja memanggil beliau dengan panggil dia Sis Akma. Cantikkan, inspirasi Lavender? Sis Akma telah mula menceburi dunia blog sejak tahun  2008 dengan dunia Blogspot ( http://www.akmaomar.blogspot.com ) –> WordPress –> domain  ( http://www.akmaomar.com )

 

Lavender mula mengenali beliau dengan “add” beliau di FB beliau iaitu https://www.facebook.com/akma.omar .  Sis Akma Omar begitu bersahaja dan amat ramah dengan Lavender walaupun agak baru kami bersahabat di FB. Yang mengejutkan Lavender, setiap pertanyaan mengenai dunia blogger dijawab dengan teliti dan padat. Tidak seperti kebanyakkan blogger “otai” yang lain, yang begitu kedekut ilmu. Sampaikan bila tahu Lavender adalah blogger baru (junior), terus sound jangan nak curi ilmu di blog beliau. Sis Akma sedikit pun tak lokek ilmu.

 

Kali pertama kami “chat” di FB, beliau banyak memberikan sokongan dan dorongan untuk maju dalam dunia blog. Memang tak salah bagi Lavender untuk berterima kasih dengan Sis Akma. Sebab itu, Lavender buat entry ini. Maaf ya sis, sebab entry ini tak segah mana. Tapi inilah cara untuk Lavender berkongsi ucapan ribuan terima kasih diatas segalanya.

 

Bagi Lavender, semua blogger yang berpengalaman dan telah lama berkecimpung dalam dunia blogger mencontohi sikap Sis Akma. Jangan lokek ilmu dengan kami yang baru sahaja berjinak jinak dengan dunia blogger. Bukan semua blogger baru mempunyai kocek yang tebal untuk kami membayar yuran beratus ringgit bagi mengaut ilmu. Kami yang blogger baru akan bertanya disisi percuma dahulu dengan mengenali dan bertanya secara langsung dengan blogger menerusi FB atau Blog. Sesudah selesa, kami akan melangkah dengan bayaran demi sesuap ilmu. Pada blogger yang mengadakan kelas blogger, jangan marah ya. Ini cuma pendapat peribadi Lavender. Insya Allah, suatu hari nanti Lavender akan cuba menyertai kelas / kursus/ seminar untuk memantapkan ilmu blogger dalam diri Lavender.

Berbalik kepada Sis Akma, terima kasih ya atas ilmu yang dikongsi melalui jawapan atas semua soalan Lavender ya. Insya Allah, semakin banyak ilmu yang sis kongsi, semakin banyak pahala yang sis dapat. Wah, semakin berkobar – kobar semangat untuk berblog ni! Tips mengenali dunia Blogger, mengenali erti SEO, mengenali erti memperluaskan jajahan media sosial dan selalu menyertai penyertaan berkaitan blog.

Dalam http://www.akmaomar.com/category/blogging , banyak ilmu yang berguna akan Lavender perolehi. Ok, Lavender nak keluar dahulu. Nak terokai ilmu di blog Sis Akma….. Diharapkan Sis Akma akan berkongsi banyak lagi tips dan nasihat berkaitan blog kepada Lavender nanti dan untuk selamanya.

Image.

Selamat Beramal dengan ilmu dan Selamat Mengaut Keuntungan Ilmu dari Blogger untuk Blogger. Untuk Sis Akma, Lavender Luv U as My Favourite Blogger